7 идеи за освежаване на малко жилище

Вашето малко жилище се нуждае от промяна? Ние ще ви дадем 7 идеи как да го освежите и направите по-уютно.

Знаете ли, че малкото жилище има нужда от освежаване по-често отколкото голямото? Причините са много: по-бързо се задръства с мебели и ненужни вещи; петната от случайно разлято вино, сок или кафе покриват по-малка площ и затова често са по-видими; обстановката омръзва по-бързо.

Разчиствате ненужните вещи, разделяте се с някои мебели – какво още можете да направите, за да освежите вашето малко жилище? Вижте нашите предложения.

освежаване на малко жилище

Боядисайте стена или част от нея в тъмносиньо или яркожълто

Боядисването не спада към големите ремонти и можете да повикате майстори без това да нанесе особени щети на бюджета ви.

Ако в стаята влиза много слънчева светлина и през летните следобеди в нея е нетърпимо горещо, боядисайте една стена в тъмносиньо. Хладното му излъчване ще внесе в помещението усещане за прохлада, простор и дълбочина.

Ако стаята е по-тъмна и прохладна – боядисайте една от стените в яркожълто. Това ще внесе топла и жизнерадостна атмосфера в помещението и ще го направи по-светло.

Категорично различният цвят на част от стената, може да ви помогне при зонирането на стаята и да превърне съответното кътче във фокусна точка.

Залепете тапет с екстравагантна шарка

Фототапетите и тапетите с по-екстравагантни шарки, например флорални мотиви в златисто на тъмносин фон, гигантски цветя или мотиви от джунглата, са в топ 5 на интериорните тенденции за 2021. Използвайте ги като акцент, за зониране на пространството или за да разчупите монотонното излъчване на едноцветен интериор.

Облепете с тях ъгъла на стаята, поставете го на стената зад семплата маса за хранене или залепете парче с по-малки размери на белия таван в кухнята – нека изглежда поставено в бяла рамка.

Когато избирате цвета и мотивите, съобразете се все пак с цветовата схема на помещението, иначе рискувате да постигнете само усещане за хаос и претрупаност.

Направете си кът за почивка до прозореца

Винаги има поне още един начин да се подредят мебелите в стаята. Огледайте се, помислете. Пробвайте да направите кът за пиене на кафе и четене до прозореца. Може да започнете като боядисате ъгъла в различен цвят. След това преместете в него любимия си стол или фотьойл. Ако мястото е малко, сложете пуф или удобна възглавница за сядане. До нея поставете помощна масичка. Най-добре е да е на колелца или тип табуретка с място за съхранение, чията седалка може да се ползва и за поставяне на чаши, книги, плетка. Погрижете се и за осветлението – монтирайте лампа на стената или си харесайте лампион, който ще се хване в ъгъла зад фотьойла ви.

Бохемски стил в малко жилище

Сменете килима, за да освежите вашето малко жилище

Вече е топло и повечето хора прибират дебелите, тежки килими. Направете го и вие, но не оставяйте пода гол. Това обикновено създава усещане за недовършеност, безредие, лишава мястото от уют. Харесайте си малки, цветни килимчета, които да сложите в различните зони на едно помещение. Ако са с правилните размери и шарки, ще ви помогнат да създадете усещане за повече простор и подреденост.

Комбинирайте различни текстури

Така постигате забавен или драматичен ефект, създавате интересни акценти, придавате повече живот на помещението и бягате от усещането за монотонност и скука. Може да играете с текстурите на стените, мебелите, текстила, а може и само с текстила и аксесоарите. Памук, коприна, зебло, плетена кошница, желязна кана – комбинирайте дреболии от различни материали, това ще ви позволи да експериментирате по-свободно и да освежавате вашето малко жилище по-често.

Сложете саксии с цветя

Зеленината е най-бързият начин да внесете свежест и уют във всяко помещение. Тя е особено благодатно решение за малко жилище, в което нямате място за пищни завеси, големи картини или скулптури. Само една висяща саксия с интересна кашпа е достатъчна, за да промени облика на стаята и да ви помогне да се отпуснете и да се чувствате спокойно у дома. А може да си направите и цяла вертикална градина за билки в кухнята или дори дневната. Прегледайте статията “8 нестандартни декоративни стени за вашия дом”  за малко повече информация по темата и допълнителни идеи за освежаване на жилището.

Декорирайте стените с ново място за съхранение

Монтирайте малки закачалки на стената в дневната, над дивана или в онази непрактична ниша, която се чудите как да оползотворите, и окачете по тях любимите си шапки.

Идеята е добра и за спалнята – на закачалките можете да подредите всичките си вратовръзки, колани, гердани и шалове. Те ще оживят атмосферата.

Всяка, дори най-малка промяна, която внася ред и цвят, ви помага да освежите вашето малко жилище и да се почувствате по-уютно и спокойно в него.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си!

лого Urban Style

Urban Style

Екипът ни ще внесе уют и топлина във вашия дом. Разчитайте на коректно отношение, качествени материали и иновативни решения. Urban Style – модерният градски стил на София.

Направете запитване

Изберете категория

Instagram

Pin It on Pinterest