7 златни правила за обзавеждане на баня

Предстои ви обзавеждане на баня? Мечтаете за красиво, функционално и добре олпозотворено пространство? Ние ще ви помогнем.

Колкото по-наясно сте с правилата за обзавеждане на баня, толкова по-лесно ще ви е да изберете мебелите и да обясните на майсторите какво искате да направят. А най-хубавото е, че съобразяването с тези простички правила, ще направи банята ви уютно, функционално, приятно кътче за релакс.

обзавеждане на баня

Сложете по-малко мебели

Понякога банята е малка и тясна, друг път огромна – и в двата случая хората са склонни да набутат в това помещение колкото се може повече неща. Някои държат да имат вана, въпреки че банята е съвсем миниатюрна. Други искат двойна мивка, душ кабина, няколко шкафа, пералня и помещението, дори да е голямо, отново се задръства с вещи.

Важно е да можете да се движите свободно и спокойно в банята, независимо от размера ѝ.

Затова определете кои са най-важните части от обзавеждането, тези, без които не можете и които са съобразени с площта. Помислете кое къде ще сложите. Ако след това виждате, че има място и за някой уред или мебел за глезене, предвидете и него.

Погрижете се за повече места за съхранение

Това правило не противоречи на горното. Консултирайте се с нашия интериорен дизайнер и вижте как можете да извлечете максимума от пространството, без да го задръствате. За да бъде срещата ви продуктивна, помислете предварително какво искате да държите в банята – тоалетната хартия, чистите хавлиени кърпи, гримовете и козметиката или само най-необходимите за това помещение неща?

Помни, че всяка баня е красива, ако е чиста и подредена. Затова е много важно да имате повече места за съхранение – шкафове, етажерки, органайзери, които да се поддържат лесно.

Изберете функционалността

Уверете се, че избирате максимално функционално обзавеждане и материали. Банята трябва да е удобна. Заедно с кухнята, тя е помещението, в което не е добре да правите компромиси с функционалността за сметка на красотата. Когато избирате мебели и уреди, мислете дали са с размер, подходящ за помещението; от какъв материал са направени – издържат ли на влага; почистват ли се лесно.

аксесоари и козметика за баня

Обмислете детайлите

Труднодостъпни улеи, повдигнати плочки, прекалено много орнаменти – тези дреболии изглеждат много красиви в началото, но са ужасно трудни за поддръжка. Затова и в някакъв момент спирате да се борите с праха и мръсотията, които се натрупват в тях. Не е болка за умиране, само че месец-два след като сте обновили банята, тя вече изглежда захабена и атмосферата ѝ е малко потискаща.

Планирайте внимателно осветлението

Изкуственото осветление в банята, както и в останалите части на жилището, трябва да е разделено на три групи – общо, функционално и декоративно. Потърси информация, или се консултирай със специалист, който е запознат с тънкостите на осветлението за баня. Това ще ви предпази от грешката да монтирате светлина над огледалото, а не отстрани например. Нали не искате да се гримирате в собствената си сянка?

Погрижете се за фокусна точка в банята

Обикновено банята е бяла, кремава, светлосиня, бежова или с плочки резеда. Ако не се погрижите за фокусна точка, тя има монотонно излъчване и изглежда безлична. Затова помислете за нестандартен лампион, огледало с особено изящна рамка в златист цвят, пано от плочки с орнаменти, цветен шкаф или елегантна саксия, която да привлича погледа и да задава настроението във вашата баня.

Отделете време, за да направите банята, в която ще можете да се отпускате вечер и да се зареждате с енергия сутрин. Това ще повиши значително качеството ви на живот.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си!

лого Urban Style

Urban Style

Екипът ни ще внесе уют и топлина във вашия дом. Разчитайте на коректно отношение, качествени материали и иновативни решения. Urban Style – модерният градски стил на София.

Направете запитване

Изберете категория

Instagram

Pin It on Pinterest