7 грешки при обзавеждане на спалня, които да избягвате

Мечтаете за уютна и функционална спалня? Прочетете повече кои 7 грешки се допускат най-често при обзавеждане на спалня.

Знаете ли къде е проблемът с недобре обзаведената спалня? Не е в това, че помещението ще изглежда зле, а че вие няма да се чувствате добре в него. Нередностите в интериорния дизайн се отразяват на емоционалното и физическото ви състояние. Пречат ви да се отпуснете, да се успокоите, да се наспите, т.е. да си починете пълноценно, което ви прави нервни, напрегнати, непродуктивни.

Прочетете днешната ни статия, проверете дали при обзавеждането на вашата спалня сте допуснали някоя от тези 7 грешки и ако е така, отстранете я. Мигновено ще се почувствате по-добре.

обзавеждане на спалня

Боядисали сте стените в ярък цвят

Това е една от най-често срещаните младежки грешки. Допуска се често при обзавеждане и ремонт на първо самостоятелно жилище. Човек се опитва да избяга от скучното излъчване на спалните, в които е пребивавал досега и боядисва своята в ярко червено, жълто, зелено, оранжево. Грешка, която всеки осъзнава след първите една-две нощи, прекарани сред толкова интензивни цветове. Те стимулират нервната система, възбуждат я, действат ви вдъхновяващо, енергизиращо, жизнерадостно или пък ви правят тревожни – във всеки случай, не ви позволяват да се отпуснете.

Изберете за спалнята си светли цветове в меки тонове. Те действат успокояващо, помагат ви да се отпуснете.

Ако все пак настоявате основният цвят да не е обичайното сиво, прасковено, бежово или бяло, консултирайте се с интериорен дизайнер.

Купувате цялостно обзавеждане за спалня и всяка мебел съвпада с останалите прекалено точно

От една страна е удобно и изгодно да направите точно това – да купите комплект мебели за спалнята. Избягвате груби дизайнерски грешки и свършвате всичко наведнъж. От друга, рискувате помещението да стане с твърде монотонно и потискащо излъчване.

Ако вече сте купили цялостно обзавеждане за спалня, бъдете по-смели с домашния текстил, аксесоарите и картините, за да разчупите обстановката и да я направите жива и уютна.

Взели сте си твърде ниско легло

Изглежда много бохемско и небрежно-елегантно леглото ви да е прекалено близо до земята, или сложено направо на пода. Проблемите, които произтичат от това обаче са няколко:

  • ще ви е трудно да ставате и да лягате, ако нещо ви заболи – кръст, гръб, крак;
  • чувствате се притиснати и неспокойни, ако останалите мебели не са съобразени с височината на леглото и са си нормални, високи шкафове, гардероби, тоалетка;
  • губите възможността за допълнително място за съхранение под леглото.

Вдигнете леглото на подходяща височина и ще усетите разликата мигновено.

Разположили сте леглото на неподходящо място

Например, сбутано е до между стената и гардероба и няма достатъчно място от двете му страни да се минава свободно.

Дори да спите сами, по-добре е да осигурите свободен достъп и до двете страни на леглото си. Ще се чувствате по-спокойни.

Препоръчваме ви също да го поставите така, че от него да виждате вратата. Без значение дали се интересувате от фън шуй или не, ще сте по-отпуснати, ако виждате с едно движение на очите кой влиза през вратата.

Не сте осигурили достатъчно осветление

Това, че предимно спите в спалнята, не значи, че тя трябва да е полутъмна пещера. Хубаво е да имате опция да става такава, но трябва да се погрижите и за повече светлина.

Общото осветление не е достатъчно. Планирайте функционално, локално осветление – от двете страни на леглото, в къта за четене, над тоалетката за гримиране.

Чудесна идея за спалнята е осветлението с димер. Така имате опции да създавате различна атмосфера в помещението, според случая.

Нямате килим или не сте го поставили на подходящо място

Липсата на килим е практична – чистите по-бързо, в помещението се събира по-малко прах. Проблемът е, че стаята изглежда неютна и студена. А е и по-шумна. Килимът, завесите, възглавничките поглъщат шумовете, носят уют и топлина.

Ако не ви се иска да слагате голям килим, то постелете малък пухкав килим там, където стъпвате с боси крака сутрин, щом станете от леглото. Струва ви се, че това е дреболия, но ще усетите съществена разлика още първата сутрин.

Представете си, че килимът е мост, по който преминавате плавно от тежестите на деня към лекотата на съня и обратно.

Разпознахте ли някоя от тези 7 грешки в спалнята ви? Спокойно, повечето от тях могат да се оправят лесно и без особени финансови сътресения.

А ако имате нужда от помощ за ремонт и обзавеждане на вашата спалня, свържете се с нас. Ще я направим уютна и комфортна за вас.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си!

лого Urban Style

Urban Style

Екипът ни ще внесе уют и топлина във вашия дом. Разчитайте на коректно отношение, качествени материали и иновативни решения. Urban Style – модерният градски стил на София.

Направете запитване

Изберете категория

Instagram

Pin It on Pinterest