10 от най-актуалните стилове в интериорния дизайн

Създайте дом, който да отразява вашия начин на живот, като изберете от най-актуалните стилове в интериорния дизайн.

Колкото по-точно обзавеждането на дома ви отразява вашия характер и начин на живот, толкова по-добре ще се чувствате в него. Ще го приемате наистина като съкровено място за почивка и за споделени мигове с най-близките си. Затова, ако ви предстои преобзавеждане или обзавеждане на ново жилище, отделете време и помислете в какъв стил да е интериорът.

Ние ще ви запознаем с най-популярните стилове в интериорния дизайн и ще ви подскажем за какъв тип хора и начин на живот са подходящи. Вие най-добре ще прецените кой е вашият.

Стилове в интериорния дизайн - минимализъм, бохо, индустриален

Бохемски стил / Bohemian Interior Design

Стилът бохо шик е повлиян от живота на хипитата и бохемите. Подходящ е за хора, които обичат да експериментират, ценят уюта и удобството повече от елегантността и изяществото и умеят да се радват на живота. Предпочитан е и от хората, които пътуват много и се връщат с мебел или аксесоар от всяко пътешествие.

Ключово за бохо стила е съчетанието на на пръв поглед несъчетаеми неща, разнообразието от текстури, материи, материали, цветове, мотиви. А също и обзавеждането на пластове.

Постелете килими с различни цветове, форма и дебелина един върху друг. Покрийте дивана с възглавнички с флорални, геометрични и животински мотиви. Изберете няколко стола с различен дизайн за трапезарията.

Правилото при бохемския стил е, че няма правила. Разбира се, това може да е доста объркващо, затова подсказваме – търсете някои общи неща между отделните мебели и аксесоари. Ако са несъчетаеми по материал, от който са изработени, нека се съчетават по цвят; ако не могат да се комбинират по стил, нека се комбинират по форма.

Индустриален стил / Industrial Interior Design

Възниква като част от стила градски лофт (последен етаж от фабрика или склад), който завладява Манхатън през 40-те години на XX век. Подходящ е за творчески натури. Често е любим стил на амбициозните господа. В последните години се харесва особено много на семейства, които обичат да прекарват време заедно, да посрещат гости и уютът, и артистичната елегантност на дома са от първостепенно значение за тях.

Ключови за индустриалния стил са големите, отворени пространства. Минимум вътрешни стени, максимум зониране с етажерки, саксии, стъклени блокове, различен тип подови настилки и осветителни тела. И светлина, големи прозорци, през които влиза много светлина. Стената може да е на груба замазка и директно на тухла. Тръбите и кабелите са оставени на показ.

Типичните за този стил цветове са бяло, злато, бронз, сребро, светло дърво. Те балансират грубостта на материалите – метал, дърво, бетон, цимент, тухли.

Най-важното за мебелите е да са функционални. Типичните материали са метал и дърво.

Хубавото е, че характерните черти на този стил могат да се приложат и към малко пространство и да го направят уютно и удобно за живеене.

Минимализъм / Minimalist Interior Design

Той става модерен през 80-те години на XX век. Първоначално е силно повлиян от азиатския минимализъм, но с времето скандинавският надделява. Подходящ е за хора, които по принцип имат по-минималистично отношение към живота, за почитателите на реда, за бизнесмени, които не се задържат често у дома, за пътешественици, които колекционират най-вече спомени и ползват жилището си основно за база за планиране на нови пътешествия.

Ключови за минимализма са: максималната функционалност на мебелите (обикновено с правоъгълни форми, без орнаменти); естествената светлина (липсата ѝ може да се компенсира с много локални източници на изкуствена светлина), пространства, отделени с арки или плъзгащи се врати. Използват се основно светли цветове, понякога се прибягва до контрастни, графични решения. Ярките цветове се добавят за акцент. Материалите може да са всякакви – от пластмаса и стъкло до естествено дърво.

Стилове в интериорния дизайн - средиземноморски, еклетичен, Шаби шик

Шаби шик / Shabby Chic Interior Design

Този стил се появява в края на 80-те години на ХХ век, когато Рейчъл Ашуел купува стари мебели от битпазара, за да обзаведе дома си. Интересът, който предизвиква сътворения от нея интериор ѝ подсказва, че е напипала пазарна нища. И се оказва права. Стилът се радва на голяма популярност и до днес, а Ашуел е собственичка на няколко бутика за шаби шик обзавеждане.

Подходящ е за романтични натури, за нежни души, за отговорни хора, които търсят спокойствие и тишина и не обичат нищо рязко, грубо и крещящо да дразни погледа им.

Ключови за шаби шик стила са мекотата на формите и материите, пастелните цветове (бледорозово, светлосиньо, светлозелено, жълто), старите или изкуствено състарени мебели, флоралните мотиви (на тапетите, възглавниците или завесите). Материалите са дърво, ратан, ковано желязо и порцелан, много порцелан! Текстилът е лен и кадифе. Използват се доста ресни и пискюли. Аксесоарите също са винтидж – стар будилник, рамка за картина с множество орнаменти.

Еклектичен стил / Eclectic Interior Design

Нещо като бохо стила, но в по-краен вариант. Бохо шик все пак има ясни отличителни характеристики. При еклектичния стил всичко, ама наистина всичко е разрешено. Осланяте се само на инстинкта си. Подходящ е за хора с разнопосочни интереси, които бързо се отегчават от разнообразието и обичат да разместват често мебелите у дома.

Все пак и тук, както и при бохо стила е важно да съчетавате на някакъв принцип на пръв поглед несъчетаемите мебели и аксесоари. Ключово за успеха ви е да не смесвате повече от два до три стила.

Още по-добре е, ако държите на елегантен интериор в еклектичен стил, да се посъветвате с интериорен дизайнер.

Стилове в интериорния дизайн - средиземноморски, скандинавски, рустик

Средиземноморски стил / Mediterranean Interior Design

Това е стилът на обзавеждане в Испания, Италия и Гърция и разбира се има своите характерни особености във всяка от тези средиземноморски страни. Подходящ е за свободолюбиви натури, за хора, които ценят удобството, слънцето, просторът, простичките удоволствия, които им поднася животът.

Общи за средиземноморския стил са отворените пространства, големите прозорци, високите тавани, които обикновено са облицовани с греди. В Испания и Италия предпочитаните основни цветове са жълто, охра, лавандула и синьо. В Гърция – по-скоро бяло и синьо. Мебелите са дървени, при това доста груби. Подовете са облицовани с плочки, за да държат хладно през горещите дни. Материите са естествени – лен, памук, естествена кожа. Аксесоарите са морски – мидички, рапани, морски звезди. И навсякъде има много зеленина. Големи и малки саксии красят както интериора, така и пространството около жилището.

Скандинавски стил / Scandinavian Interior Design

Само си помислете колко студено и мрачно е в скандинавските страни през по-голямата част от годината и ще разберете защо този стил е толкова топъл, светъл и успокояващ. Подходящ е за хора, които обичат да си стоят у дома, да прекарват повече време заедно в тихи разговори и игри или просто имат мрачно, малко жилище.

Ключови за скандинавския стил са: белият цвят, ярките картини по стените и шарените възглавнички. Материалите са естествени – най-вече дърво и керамика. Материите са естествени и топли – памук, вълна. Най-важно е мебелите да са функционални, с малко детайли, всичко да е прибрано в шкафове и кутии. За акцент често се използва черно.

Стил рустик / Rustic Interior Design

Той се налага през втората половина на ХХ век като отговор на все по-масовото използване на материали като пластмаса и метал в обзавеждането. Клиентите на интериорните дизайнери предпочитали интериор, който да им напомня за планинска хижа, да носи свободния дух и топлината на естествените материали. Стилът рустик е подходящ за претоварени, подложени на прекомерен стрес в работата си хора. За семейства, които обичат планината и волния живот.

Ключът към този стил се крие в използването на естествени материали и материи: камък, дърво (често необработвано), желязо; естествена кожа, лен, зебло. В цветовата схема обикновено влизат цветовете на самите материали – нюанси на бежово, кафяво, наситено сиво. Оранжево или тъмночервено за акцент.

Обзавеждането в стил рустик е подходящо по-скоро за големи пространства и къщи, отколкото за апартаменти.

Винтидж / Vintage Interior Design

Ще си кажете, че той се покрива доста с шаби шик стила и ще сте почти прави. Разликата е, че при шаби шик мебелите може да са антики, може да са модерни и изкуствено състарени, може да са отпреди 20-30-40 години – важното е да са удобни и да носят уют. Във фокуса на винтидж стила доскоро бяха най-вече мебели от 50-те години на миналия век. В наши дни обаче това са всички мебели на 50 до 100 години.

Подходящ е за по-романтични натури, за да хора, които трудно свикват с промените и предпочитат по-бавен и спокоен живот (поне у дома).

Ключови за винтидж стила са бледите, неутрални цветове; материалите – месинг, ковано желязо, дърво; стените обикновено са с геометрични или флорални мотиви. Детайлите и аксесоарите са много и изящни.

Класически стил / Classic Interior Design

Класическият стил е винаги на мода. Подходящ е за хора, които разбират лукса не само като скъпи предмети, но и като удобство, красива изработка, здравина.

Ключовите му характеристики са симетрия, блясък, елегантност, простор. Цветовете са естествени или неутрални. Материите са лен и коприна. Материалите – дърво, месинг, бронз, сребро, ковано желязо, матиран кристал. Няма излишни орнаменти и шарки, линиите са изчистени, формите са меки и заоблени.

Е, познахте ли вашия стил? Ако се колебаете и имате нужда от помощ за обзавеждането на вашия дом, свържете се с нас. Ще ви консултираме и ако желаете, ще направим проект за интериора, в който ще се чувствате спокойни и щастливи.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си!

лого Urban Style

Urban Style

Екипът ни ще внесе уют и топлина във вашия дом. Разчитайте на коректно отношение, качествени материали и иновативни решения. Urban Style – модерният градски стил на София.

Направете запитване

Изберете категория

Instagram

Pin It on Pinterest