6 подови настилки за вашия интериор

Избирате подова настилка за вашия дом? Ние ще ви разкажете за предимствата и недостатъците на най-актуалните от тях.

Избора на подова настилка за дома е добре да съобразите с няколко фактора:

 • колко човека живеят в жилището и на каква възраст са те, т.е. каква ще е натовареността на подовата настилка;
 • колко време и средства сте готови да отделите за поддръжка на подовете;
 • какъв е интериорът и какъв бюджет сте планирали за подовите настилки.

Докато отговаряте на тези въпроси, прегледайте и днешната ни статия. Разказваме ви по малко за класическите и по-нестандартните подови настилки, техните предимства и недостатъци.

подови настилки

Естествен паркет или ламинат

Естественият паркет, при правилно поставяне и поддръжка, може да се използва десетки години. Освен това нищо не може да се сравни с уютното му, топло излъчване, с усещането за стабилност, чистота и спокойствие, които внася във всяко помещение. Подът, настлан с естествен паркет, може да има каквито си пожелаете шарки, какъв цвят или цветове ще е зависи от дървесината, от която е направен.

Пак от типа дървесина зависи и колко сложна, времеемка и скъпа ще е поддръжката на естествения паркет. Най-общите насоки са:

 • почистване със специален препарат веднъж седмично,
 • циклене на три до пет години,
 • повишено внимание при използване на остри и тежки предмети – могат да надраскат повърхността на паркета при падане,
 • предпазители за краката на столовете, масите, шкафовете, ако е необходимо,
 • бързо попиване на всяка разлята течност.

Ламинатът е по-икономично решение. Той имитира усещането, което внася дървената подова настилка в дома и донякъде го прави доста успешно. Поставя се по-лесно. Поддръжката му е съвсем простичка – прахосмукачка и минаване с леко влажен моп са достатъчни. Проблемът е, че ако не направите точния избор или се спрете на по-евтин вариант, в най-натоварените участъци подът с ламинат ще загуби добрия си вид относително бързо.

Гранитогрес или теракота

Гранитогресът е добро решение за коридора и кухнята. Той е изключително здрав, някои от моделите не се пързалят и имат покритие, което пречи на мазнините да попиват в тях. Гранитогресът е устойчив на всякакви механични въздействия – удар, надраскване, влага, разливане на течности. Поддържа се лесно. Най-големият му недостатък е, че е доста студен, така че килимът върху него е почти задължителен.

Теракотата може да се повреди, ако често изпускате върху нея тежки предмети, но като цяло е устойчива на надраскване и влага. Поддържа се лесно – особено, ако е подредена без фуги. Основният ѝ недостатък е същият като на гранитогреса – студена е. Проблемът е, че върху нея не можете да сложите килим или пътека – много се пързаля.

Ако сте се спрели на някой от тези два варианта за подова настилка и искате тя да е основна в дома ви, помислете за подово отопление.Подсказваме и какво да съобразите като избирате теракотените плочки:

 • размерът им трябва да е пропорционален на размера на кухнята;
 • шарката им, подредена по дължината на пода, създава усещане, че кухнята е по-дълбока, а подредена по ширината му, скъсява и разширява помещението.

Шлайфан бетон

Този вид подова настилка, в България, се използва рядко за жилища. В същото време е естетически издържано, бюджетно и практично решение. Шлайфаният бетонен под издържа на всичко – на удар, на надраскване, на разливане, на влага, на голямо натоварване. Поддържа се лесно и може да се ползва буквално стотици години.

Може да се направи в какъвто цвят си пожелаете, да се гланцира или дори гравира. Пак няма да изглежда толкова елегантен, колкото естественият паркет, но ще стои много на място в жилище, обзаведено в минималистичен или индустриален стил.

Все пак, не го препоръчваме за спалнята и детската стая.

Мокет

Мокетът е топъл, идва във всякакви разцветки, шарки и текстури – букле, рязан косъм, гладък, велур. Той е отличен шумоизолатор и в краткосрочен план поддръжката му е лесна – чистите с прахосмукачка, попивате бързо, ако разлеете течност и сте готови. В дългосрочен план поддръжката на мокета е доста по-трудна. Той се набива с прах и миризми и е трудно да го почистите, по-скоро трябва да го смените. Не е подходящо решение, ако някой в дома страда от алергии.

Тухлена подова настилка

Тази подова настилка е здрава и устойчива на всякакви механични въздействия. Дава безброй възможности за комбиниране на цветове и шарки и създаване на фигури. Основните проблеми при нея са два:

 • порьозна е, което значи, че в нея лесно може да проникне вода и да я повреди;
 • поддатлива е на петна – ако разлеете нещо цветно върху ѝ, е много вероятно да останат петна, дори да го почистите бързо.

В краткосрочен план се поддържа лесно. В дългосрочен, ако искате да е здрава, не толкова поддатлива на влага и петна, без риск да развие мухъл, трябва да я обработвате със специални препарати на всеки 6 до 12 месеца.

Подходяща е за жилища, обзаведени в стил рустик.

Декоративни смоли

Подовите настилки от декоративни смоли, както и подовата настилка от шлайфан бетон, не са особено популярно решение за дома в България. Ние обаче силно ги препоръчваме.

Те предлагат на практика безгранични възможности за цветове, рисунки, шарки и всякакви дизайнерски експерименти. Устойчиви са на всичко – удар, надраскване, разливане, влага, петна. Почистват се лесно и се поддържат лесно. Още по-хубавото е, че са много тънки и могат да се нанесат върху вече съществуваща настилка.

Може да изберете и различни видове подови настилки за всяка стая. Е, решихте ли? Имате ли нужда от помощ при избора? Пишете ни, нашият интериорен дизайнер е на ваше разположение.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си!

лого Urban Style

Urban Style

Екипът ни ще внесе уют и топлина във вашия дом. Разчитайте на коректно отношение, качествени материали и иновативни решения. Urban Style – модерният градски стил на София.

Направете запитване

Изберете категория

Instagram

Pin It on Pinterest