5 начина да създадете усещане за повече естествена светлина в стаята

Прочетете нашите съвети как да направите дома си уютен и просторен, създавайки усещането за повече естествена светлина в стаята.
Колкото по-светло е жилището, толкова по-просторно и уютно изглежда, и толкова по-комфортно се чувстват неговите обитатели. Може би сте от късметлиите с дом с много прозорци, в които слънцето наднича от сутрин до вечер и търсите някои допълнителни трикове, за да постигнете пълно царстване на светлината. А може би сте от хората, които живеят в по-малки и/или по-тъмни жилище. И в двата случая тази статия ще ви е полезна. Прегледайте я и действайте. Някои от триковете за естествена светлина в стаята може да приложите бързо и с малко разходи. За други – разчитайте на нашата помощ.
естествена светлина в стаята

Поставете огледала на стратегически места

Има такива с разкошни дървени рамки или с футуристичен, позлатен обков, или с изящни етажерки пред тях. Изберете тези, които ще са подходящи за дневната, за кухнята, за коридора. Сложете огледала във всяка тъмна стая.

Поставете едно голямо или няколко малки огледала срещу прозореца в дневната. Така ще имате двойно повече естествена светлина в стаята. Тя ще се отразява и ще залива мебелите, стените, пода.

Заложете на светли цветове и нюанси

Избягвайте тъмните тонове или ги използвайте много внимателно – само за акцент. За стените може да се спрете на бяло, цвят черупка на яйце, нежно светлосиньо, бледожълто. За акцент, ако не държите да постигнете силен контраст, използвайки тъмни тонове, заложете просто на ярък цвят – червено, жълто, синьо, оранжево, мента, розово. Така ще избегнете усещането за монотонност и ще запазите усещането за повече естествена светлина в стаята.

Спазвайте и следния съвет: за по-тъмни и студени стаи изберете цветова схема в топли цветове.

Вкарайте повече зеленина

Саксиите с цветя внасят толкова ведра, жизнерадостна атмосфера във всяка стая, че липсата на достатъчно естествена светлина просто не се забелязва. Изберете по-тъмнолюбиви растения, вземете светли саксии и кашпи и помислете дали да не окачите висящи саксии, за да спестите място.

Зеленината подобрява микроклимата в стаята и предразполага към спокойствие и отпускане.

Просто не прекалявайте, за да не остава усещане за влизане в джунгла, а не в дневна или домашен офис например.

Избирайте мебели с гладки и блестящи повърхности

Гардероби и шкафове с гланцирани врати, стъклени маси, лъскави и гладки повърхности – светлината се отразява в тях и озарява по-силно стаята. Метални фигурки, метални пана, абажури в индустриален стил – те също допринасят за усещането за повече естествена светлина в стаята. Освен това придават по-стегнат и минималистичен вид на жилището, помагат му да изглежда по-просторно.

Използвайте умело изкуственото осветление

Осигурете общо, локално – функционално – и декоративно осветление за стаята. Използвайте крушки с жълта светлина, още по-добре е ако имате осветителна система, която се управлява с димер, за да контролирате максимално яркостта на светлината. Това ще ви осигури комфорт и в онези сумрачни часове между следобеда и вечерта, които в по-тъмните жилища често започват по-рано и носят тягостна атсмофера.

Предвидили сме статии за видовете осветление, ще обърнем внимание и на декоративното, но ви препоръчваме да се обърнете към интериорен дизайнер. След разговор с вас и оглед на помещението, той ще ви предложи интересна и работеща идея, с която да постигнете усещане за повече естествена светлина в стаята.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си!

лого Urban Style

Urban Style

Екипът ни ще внесе уют и топлина във вашия дом. Разчитайте на коректно отношение, качествени материали и иновативни решения. Urban Style – модерният градски стил на София.

Направете запитване

Изберете категория

Instagram

Pin It on Pinterest